VoorJouwAdministratie
Wij kunnen je helpen met JOUW Administratie
Auto van de zaak

Auto op kosten van de zaak of niet?

De vraag waar (bijna) elke ZZP’er mee komt: zal ik de auto maar op de zaak zetten dat is lekker voordelig, want dan kan ik alle kosten (afschrijving, parkeergeld, brandstof op vakantie, verzekering, onderhoud en wegenbelasting) aftrekken van de zaak. Dit kan wel, maar er moet wel rekening gehouden worden met het privé-gebruik van de auto, en daar komt heel wat bij kijken.

Eigen auto op naam van de zaak

Uw auto komt dan in het vermogen van de onderneming, de btw op onderhoud en reparatie mag wél worden afgetrokken, echter de btw op aanschaf niet, de auto was immers al aangeschaft toen u de onderneming nog niet had. Bijkomend nadeel is dat u voor privégebruik alle kilometers moet registreren én een bijtelling heeft voor privégebruik afhankelijk van de CO2-uitstoot en leeftijd van de auto. Indien u de auto niet meer privé gebruikt, dient u dit aan te kunnen tonen én u dient een "verklaring geen privégebruik auto" in te vullen.

Eigen auto op eigen naam houden

U kunt er ook voor kiezen uw eigen auto te gebruiken voor zakelijke ritten. U kunt dan de btw op brandstof, onderhoud en reparatie aftrekken en voor de zakelijke kilometers 0,19 per kilometer aftrekken van de opbrengst van de onderneming.

Nieuwe auto kopen voor de onderneming

Bij een nieuwe auto (koop of lease) is het vaak inderdaad voordeliger om de auto op naam van de onderneming te zetten. U krijgt dan direct de betaalde omzetbelasting retour en kunt afschrijven over een hoog bedrag. U dient echter wel rekening te houden met het privégebruik, ook voor de btw-aftrek.

Oude auto kopen voor de onderneming

Het is zeer onwaarschijnlijk dat u bij het kopen van een "tweede-hands" auto de btw kunt aftrekken aangezien de meeste dealers dan de margeregeling toepassen en er dus geen btw op de factuur komt te staan. Wel kunt u de btw aftrekken van de onderhoudskosten ed.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Dit is een verplicht veld
Laatste tweets
Tips
Home