VoorJouwAdministratie
Wij kunnen je helpen met JOUW Administratie
Bedrijfsruimte

U hebt een pand in eigendom en u gebruikt het als woning en voor uw onderneming

Als u eigenaar bent van een pand dat u deels als woning en deels als bedrijfsruimte gebruikt, moet u voor uzelf een aantal vragen beantwoorden:

  • Is de ruimte voor uw onderneming een zelfstandige werkruimte? Met andere woorden zou de ruimte verhuurd kunnen worden aan een onbekende?
  • Hoeveel procent van de totale oppervlakte wordt er gebruikt voor de onderneming?
  • Als een zelfstandige werkruimte niet mogelijk is, moet het pand dan worden gerekend tot uw privévermogen of tot het ondernemingsvermogen, of moet het administratief worden verdeeld in een privé deel en een zakelijk deel?
  • Voordat u deze beslissing neemt dient u zich te realiseren dat dit geldt voor de volledige periode dat u ondernemer bent, eenmaal een weg ingeslagen kan er niet meer gewijzigd worden.
  • Zodra u stopt met uw ondernemersschap en de woning is onderdeel van het vermogen van de onderneming dan dient u rekening te houden met het resultaat dat u behaalt met de verkoop of overdracht naar uw privévermogen. 

Heel veel zaken dus die u zich dient af te vragen voordat u tot aftrek van kosten over kunt gaan. 

U hebt een huurwoning en u gebruikt een deel ervan voor uw onderneming.

Als u een pand huurt voor bewoning, wilt u misschien een deel ervan voor uw onderneming gaan gebruiken.
U richt een klein gedeelte, bijvoorbeeld een zolderkamer, in als atelierruimte. Of u gaat de garage gebruiken als werkplaats.
Het deel van de woning dat u voor de onderneming gebruikt, is voor de inkomstenbelasting werkruimte. Voor de aftrek van kosten van werkruimte gelden speciale regels.

Als het in uw situatie mogelijk is de kosten van werkruimte af te trekken, stelt u eerst vast welk deel van de huur, verlichting, verwarming, inrichting en dergelijke voor uw woning is, en welk deel voor de werkruimte.
Het deel voor de werkruimte kunt u als ondernemingskosten opvoeren en aftrekken van de opbrengsten van de onderneming. Als u over deze kosten ook btw hebt betaald, kunt u deze btw aftrekken als voorbelasting als u daar recht op hebt.

Tot de aftrekbare kosten horen onder meer:

  • een evenredig deel van de huur (u kunt hiervoor meestal uitgaan van het vloeroppervlak van de werkruimte)
  • de energiekosten, verzekeringskosten, schoonmaakkosten en dergelijke die u maakt voor de werkruimte
  • de inrichtingskosten van de werkruimte, bijvoorbeeld voor vloerbedekking, behang, bureau(s) en kastruimte (over deze kosten moet u mogelijk afschrijven)

Ook voor de aftrek van de kosten voor huurwoningen gelden een reeks van beperkingen.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor aftrek van de kosten voor uw werkruimte kijk dan ook even bij de belastingdienst, die hebben een vragenformulier gemaakt voor iedere situatie, kijk op: 

www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/werkruimte

 Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Dit is een verplicht veld
Laatste tweets
Tips
Home